Mandlové, sójové, konopné mléko -domácí výroba
Mandlové, sójové, konopné mléko -domácí výroba
Spory o to,
zda je kravské mléko zdravé či nikoli, se vedou neustále. Jisté ale je,
že si můžete vyrobit jednoduchou cestou doma v kuchyni jeho zdravou
náhradu.
Kravské mléko
Kravské
mléko je na rozdíl od mateřského mléka pro člověka hůře stravitelné.
Mnoha lidem kravské mléko způsobuje alergie a zahleňuje organismus.
Proto je dobré zaměřit se hlavně na kvašené výrobky, čerstvé sýry,
semena, oříšky a luštěniny, abychom zajistili příjem vápníku. Mléko je
ale častou surovinou používanou v kuchyni a pokud vám nedělá dobře, tak
můžete vyzkoušet mléka jiná a sami si je i vyrobit:
Mandlové mléko
100 g sladkých mandlí, 1 l vody, 1 lžička medu
Mandle
najemno nastrouháme, přelijeme vlažnou vodou a necháme tři hodiny
louhovat. Pak dáme do mixéru, důkladně rozmixujeme, přecedíme, osladíme
medem a mírně teplé podáváme. Mandlové mléko nevaříme, jinak bychom
zničili cenné látky.
Konopné mléko
Konopná
semínka v libovolném množství dejte do misky, zalijte je vodou a nechte
asi jeden den namáčet do doby, než semínka začnou praskat a objeví se
bílé klíčky. Vodu průběžně měňte. Pak přeceďte, semínka dejte do mixéru
a přidejte vodu v poměru 1,5 dílů vody na 1 díl semínek. Mixujte tak,
až zůstane mléko a slupky a poté přeceďte přes jemné síto. Mléko dále
můžete ochutit, například medem, nebo ho můžete rozmixovat s ovocem.
Sójové mléko
200 g sušených sójových bobů, 2 l vody
Sójové
boby namočíme přes noc do vody, ráno je propláchneme pod tekoucí vodou,
dáme do hrnce s dvěma litry vody, necháme projít varem a po vychladnutí
rozmixujeme v mixéru. Pak prolisujeme přes plátno. Zůstane nám sójové
mléko a sójová drť, kterou můžeme využít při přípravě pomazánek.
Mléko speciál
20 sladkých mandlí, 3 lžičky loupané slunečnice, 3 lžičky loupaného sezamu,2 lžičky medu, 6 dl vody
Semínka
umeleme nebo roztlučeme v hmoždíři, dáme do mixéru, přidáme med a
trochu vody. Po chvilce mixování přilijeme zbytek vody a znovu
rozmixujeme. Do mléka můžeme přidat čerstvé nebo mražené ovoce, fíky,
datle.
Komentáře
Přehled komentářů
V podstatě je ten recept správně, až na to, že se sójové boby slejou, propláchnou a mixují ještě před vařením, vaří se až to mléko (asi 5-10 min) a musí se sbírat pěna, jinak je to hořké. Je dobré pak přidat špetku soli a trochu vanilkového cukru. Kdyby se sladilo medem, tak se za chvíli srazí a je nepoživatelné. Jinak vydrží v ledničce v lahvi asi 14 dní. Z tohoto množství ale podomácku vyrobíme tak maximálně 1,4 l, jinak je moc tekuté a vodové. Asi záleží na mixéru a jak se to podaří vylisovat.
Jinak recept na zbylou okaru á la kuře :
Půl cibule se nakrájí na proužky a osmaží malinko dohněda na sádle, přidá se asi 3 lžíce okary, opeče se. Pak se přidá trochu sladké smetany, osolí a okoření GURMÁNEM !(ten dělá chuť toho kuřete), podleje vodou a dusí asi 10 minut (voda se musí vydusit) a zahustí jedním vejcem. Vůbec to nemá chuť jako sója, ale je to syté.
Sojové mléko se dělá trochu jinak
(Anna, 8. 4. 2007 16:39)