Kuskus -základní příprava plus recepty
Kuskus -základní příprava plus recepty
Kuskus je stále ještě poněkud neobvyklé jídlo v naší kuchyni, ale rozhodně stojí za to ho vyzkoušet.
Kuskus (Couscous) je marocké lidové
jídlo. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček,
nejčastěji se vyrábí z bílé pšenice zbavené obalových vrstev, takže
přichází o řadu vitaminů, minerálů a o vlákninu. Proto je lepší
celozrnný kuskus, který si všechny tyto prvky zachovává, navíc pokud ho
koupíte v bio kvalitě, uděláte pro zdraví to nejlepší. Bio celozrnný
kuskus je vyrobený z ekologicky pěstované tvrdé pšenice, která se
nejdříve zpracovává na krupicí a dále je pak formována do kuliček,
které se napařují a vysušují. Jak už bylo řečeno, celozrnný kuskus se
vyrábí z celých zrn, proto obsahuje spoustu cenných látek obsažených
právě v obalových vrstvách zrna a také vlákninu.
Kuskus je
variantou rýže nebo těstovin, používá se jako příloha k masu nebo k
zeleninovým pokrmům, k omáčkám. Hodí se do ovocných i zeleninových
salátů, dá se připravit na sladko jako moučník, lze ho konzumovat teplý
i studený.
Základní příprava celozrnného kuskusu
Kuskus
vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2. Jemně pročechrejte
vidličkou a nechejte 10 minut odpočinout pod pokličkou. Takto
připravený kuskus můžete dále upravovat opékáním, marinováním, dušením,
zapékáním a podobně.
Kuskus Casablanca
1
hrnek celozrnného kuskusu, 2 mrkve, 1/4 celeru, 1 tofu, 200 g vařené
cizrny, rajčatová šťáva, hrst rozinek, 1 nakrájená cibule, curry,
houby, pálivá paprika, hrst sekaných vlašských ořechů, sůl
Na
pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostky, cibuli pokrájenou na kolečka,
mrkev a celer pokrájené na plátky, houby, ořechy. Přidejte ostatní
ingredience, přiveďte do varu, zakryjte a duste půl hodiny. Směs pak
podávejte s kuskusem připraveným podle základního receptu.
Kuskus salát
celozrnný kuskus, cizrna, okurka, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej
Kuskus
připravte podle základního receptu, smíchejte ho s uvařenou cizrnou,
nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým
olejem a nechte hodnu odležet.
Kuskus se zeleninou
250
g celozrnného kuskusu, 100 g uvařené cizrny, 200 g seitanu, 3 nakrájené
cibule, 2 papriky, 2 cukety, 1 lilek, 2 rajčata, 2 mrkve, 4 petrželové
natě, 3 utřené stroužky česneku, pepř, curry, kmín, bobkový list,
tymián, olivový olej, sójová omáčka, sůl
Kuskus připravte
podle základního receptu, očištěnou zeleninu pokrájejte na velké
kousky. Cibuli a mrkev osmahněte na olivovém oleji a přidejte vodu,
petrželku a koření, deset minut duste, pak přidejte papriku a lilek a o
něco později také cukety a rajčata. Mezitím opečte kousky seitanu na
troše oleje a ochuťte sójovou omáčkou, přidejte cizrnu a chvíli duste.
Servírujte s kuskusem.
Kuskus s rajčaty a jogurtem
1
kg rajčat, 1/4 celeru, petržel, 2 cibule, olivový olej, sůl, 2 lžíce
rozinek, 350 ml vývaru, 250 g kuskusu, pepř, římský kmín, 2 lžíce
sekané petrželky, 3 vejce, 200 g zakysané smetany, 300 g jogurtu, lžíci
sekaného koriandru, 2 lžíce citronové šťávy
Celer a petržel
oloupeme, pokrájíme na kostičky, cibuli posekáme. Na oleji zpěníme
cibuli, přidáme zeleninu, rozinky, osmahneme, přilijeme vývar a uvedeme
do varu. Vmícháme kuskus, osolíme, opepříme a okořeníme kmínem, pak
odstavíme z plotny a kuskus necháme bobtnat 10 minut. Mezitím spaříme a
oloupeme 500 g rajčat, rozčtvrtíme, zbavíme semen, nakrájíme na kostky
a s petrželkou vmícháme do kuskusu. Žloutky smícháme se smetanou, bílky
ušleháme dotuha a obojí vmícháme do kuskusu. Kuskus naplníme do
vymazané zapékací formy, zbylými pokrájenými rajčaty kuskus obložíme a
vše zapečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Smícháme
jogurt, koriandr, citron, sůl a pepř a omáčku podáváme zvlášť.
Kuskus s kozím sýrem
400g kuskusu, 12 cherry rajčátek, čerstvá bazalka, polévkové koření, sůl, pepř, olivový olej, 150 měkkého kozího sýru
Kuskus
připravíme podle základního receptu, pak ho smícháme s posekanými
rajčátky, s nakrájenou bazalkou, kořením, olivovým olejem a sýrem.
Směsí vyplníme zapékací formu a necháme v troubě půl hodiny zapéct na
200 stupňů.
Kuskus se zeleninovou salsou
kuskus, pórek, lilek, cuketa, mrkev, rajčatovou omáčku
Pórek
osmahneme na oleji, pak přidáme nakrájený lilek, cuketu, mrkev a
všechno smažíme za podlití vodou do změknutí. Poté zalijeme směs
rajčatovou omáčkou, přidáme sůl, pepř a rozmarýn. Kuskus připravíme
podle návodu a pak ho přelijeme hotovou salsou.