Jablkový dortík s lesními plody
Jablkový dortík s lesními plody
1 kg jablek,
2 dcl vody,
2 kousky celé skořice,
3 ks hřebíčku,
1 vanilkový puding,
150 g lesního ovoce (maliny, borůvky) nebo jiného drobného ovoce (čerstvé nebo mražené),
případně 2 lžíce třtinového cukru
6 dortíků, 1 dortík asi 600 kJ (včetně cukru)
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme nebo nasekáme. Zalijeme vodou, přidáme koření a necháme asi 10 minut povařit na mírném ohni. Pak rozmícháme v malém množství vody pudink, nalijeme do jablečné kaše a 2 minuty povaříme za stálého míchání. Z hotové kaše vyndáme hřebíček a skořici, ev. osladíme a horké plníme do studenou vodou vypláchnutých misek. Poud chcete mít usnadněné vyklápění, vyložte misky potravinovou fólií. Při plnění dejte asi 1 cm jablečné kaše, potom vrstvičku lesního ovoce a doplňte opět jablečnou kaší. Pokud jste lesní ovoce použili mražené, rozmrazte a ohřejte ho před použitím krátkým povařením ( stačí v mikrovlné troubě). Hotové dortíčky dejte ztuhnout a vychladit na 2 hodiny do lednice. Před podáváním vyklopte na talířek. Dobrou chuť!
Doba přípravy asi půl hodiny (pokud budete strouhat ručně, doba se o něco prodlouží), doba chlazení 2 hod.
Tento dezertík splňuje zásady dělené stravy, rostlinné, sacharidové jídlo.