Salát z vodního melounu s bylinkami a sýrem
22. 1. 2007
Salát z vodního melounu s bylinkami a sýrem
Se spojením různých druhů sýrů a melounů se často setkáte na jihu Evropy, stejně jako s vůní máty. Pružný sýr halumi je řeckou specialitou.
Ingredience:
- 1 kg dužiny zralého vodního melounu
- po svazečku čerstvé máty, koriandru
- a hladkolisté petrželky; pouze listy
- 250 g pevného sýra (halumi nahradí
- například neuzená parenica nebo jadel), nakrájeného na plátky
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
Příprava jídla:
1. Meloun zbavte peciček a nakrájejte na trojúhelníčky. Pak ho dejte do mísy a posypte lístky bylinek.
2. Silnostěnnou pánev, nejlépe grilovací, rozehřejte a opečte na ní plátky sýra, zhruba třicet vteřin po každé straně. Sýr tím výrazně získá na chuti a také bude mít zajímavější konzistenci. Nechte plátky sýra trochu vychladnout a přidejte je k melounu.
3. Citronovou šťávu i kůru prošlehejte s olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem; se solí opatrně, pokud jste místo halumi zvolili sýr jadel – bývá hodně slaný.
4. Přelijte salát zálivkou, opatrně promíchejte a ihned podávejte, nejlépe s plátky pečiva opečenými nasucho (využijte pánev, ve které jste opékali sýr).
2. Silnostěnnou pánev, nejlépe grilovací, rozehřejte a opečte na ní plátky sýra, zhruba třicet vteřin po každé straně. Sýr tím výrazně získá na chuti a také bude mít zajímavější konzistenci. Nechte plátky sýra trochu vychladnout a přidejte je k melounu.
3. Citronovou šťávu i kůru prošlehejte s olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem; se solí opatrně, pokud jste místo halumi zvolili sýr jadel – bývá hodně slaný.
4. Přelijte salát zálivkou, opatrně promíchejte a ihned podávejte, nejlépe s plátky pečiva opečenými nasucho (využijte pánev, ve které jste opékali sýr).
Doba přípravy: 20
Počet porcí: 4
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář