Jarní recepty pro odlehčení jídelníčku
Jarní recepty pro odlehčení jídelníčku
Kopřivový „špenát“
mladé kopřivové lístky, cibulka, česnek, rostlinný tuk, sůl, mléko
Lístky kopřiv důkladně omyjeme, posekáme nadrobno a přidáme na zpěněnou cibuli s česnekem, podlijeme mlékem a dusíme do měkka, dochutíme solí.
Kopřivová polévka s celestýnskými nudlemi
Použijeme stejný základ jako na „špenát“, pouze místo mléka podlijeme
zeleninovým vývarem, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu (mrkev,
celer, petržel). Po dokončení vložíme do polévky celestýnské nudle
(na široké proužky pokrájené palačinky).
Jarní nákyp s kopřivami
mladé kopřivové lístky, kuřecí prsa, cibule, česnek, žemle, mléko,
vejce, sůl, rostlinný tuk.
Kuřecí prsa pomeleme na masovém strojku, podusíme na zpěněné cibulce, přidáme pomleté kopřivy, dochutíme česnekem. Do prochladlé směsi přidáme v mléce namočenou žemli, žloutek a opatrně vmícháme sníh z bílků. Rovnoměrně rozvrstvíme do vymazané a vysypané nákypové formy a pečeme ve vyhřáté troubě.
Kopřivový salát
mladé lístky kopřiv, rajčata, žlutá paprika, cibule, česnek, olivový
olej, sůl, ocet
Kopřivu spaříme vroucí vodou, necháme vychladnout, pokrájíme spolu
s paprikou
na proužky, rajčata na měsíčky a promícháme s cibulí a česnekem.
Z oleje, octa a soli připravíme italskou zálivku, kterou salát dochutíme.
Pomazánka a la humr
mrkev, celer, petržel, kyselé okurky, cibule, bílý jogurt, sůl,
bílý pepř, citrónová šťáva
Veškerou zeleninu nastrouháme na velmi jemném struhadle, spojíme
jogurtem a dochutíme dle potřeby citrónovou šťávou, solí a pepřem.
Podáváme s celozrnným pečivem.