Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příklady jídelníčků při kaloricky kontrolované dietě

3. 1. 2007

   Příklady jídelníčků při kaloricky kontrolované dietě

(přibližně 6000 kJ/den)



Úvod: Při kontrolované dietě určené k redukci nadváhy by se měla denní energetická hodnota přijímané stravy pohybovat kolem 6000 kJ (cca 1400 kcal). Je vhodné omezit potraviny, bohaté na cukry, živočišné tuky, cukry a alkohol, zvýšit spotřebu zeleniny (alespoň 300 g denně) a dalších potravin s dostatečným obsahem vlákniny (ovoce, tmavý chléb, obilninové produkty, luštěniny). Jako zdroji bílkovin se doporučuje dávat přednost nízkoenergetickým mléčným výrobkům, libovým masům (kuře, ryby) a rostlinným bílkovinám (sója a ostatní luštěniny); dbát na to, aby jídelníček obsahoval všechny základní živiny - denně alespoň 65 g bílkovin, 125 g sacharidů, 30 g tuku, vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu. Je vhodné denně vypít nejméně 2 litry neenergetických či nízkoenergetických nápojů. V zájmu motivace k dlouhodobému dodržování kontrolované diety je nutné, aby jídelníček byl pro dotyčného uspokojivý, což znamená, že je možné občas zařadit oblíbené potraviny, i když jsou pro redukci nadváhy nevhodné. Při překročení kalorické hodnoty je třeba další den přebytek kompenzovat snížením energetické hodnoty jídla nebo zvýšeným pohybem. Dostatečný fyzický pohyb je důležitým doplňkem kaloricky kontrolované stravy při snaze o snížení nadváhy.

Denní souhrnná energetická hodnota uvedených jídelníčků je vždy o něco nižší než 6000 kJ, protože se počítá s tím, že mezi jednotlivými jídly budou zařazeny nízkokalorické svačiny (např. nízkotučný jogurt, zelenina). Při intenzivnějším pohybovém režimu je možno mírně zvýšit dávku pečiva, obilovin, ovoce a zeleniny, případně mírně zvýšit dávku masa.


1. den:

Snídaně:

1 krajíc běžného chleba, nízkotučný tavený sýr (30 g), obložit zeleninou, např. rajčetem. Čaj s mlékem nebo káva s mlékem (100ml nízkotučného mléka).

(Přibližná energetická hodnota: 1000 kJ/240 kcal.)

Oběd:

Květák v sýrové omáčce: 200 g květáku rozdělíme na růžičky a uvaříme téměř do měkka. Současně rozehřejeme asi 1 lžičku oleje, na které opražíme 1 lžíci mouky (nejlépe celozrnné), odstavíme a postupně přiléváme mléko (asi 30 ml nízkotučného mléka smíchané s 15 ml kondenzovaného mléka), stále mícháme, vrátíme na oheň a za stálého míchání povaříme, dokud omáčka nezhoustne. Potom přisypeme asi 30 g Eidamu (30% tuku v sušině). Sýrovou omáčku naklademe na květák a grilujeme 3 min. v předehřáté troubě. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

(Přibližná energetická hodnota: 1500 kJ/350 kcal.)

Večeře:

Obložený talíř: 1 krajíc celozrnného chleba, 30 g kuřecí šunky, 30 g eidamu (30% tuku v sušině), 1 rajče, 1 paprika, zeleninový salát.

(Přibližná energetická hodnota: 1300 kJ/310 kcal.)


2. den:

Snídaně:

Cornflakes (cca 50 g) s nízkotučným mlékem, pomeranč.

(Přibližná energetická hodnota: 750 kJ/180 kcal.)

Oběd:

Hovězí se zeleninou a těstovinami: Uvaříme 120 g bezvaječných těstovin. Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje, pak přidáme 120 g libových hovězích kousků a zprudka pečeme 2-3 minuty. Přidáme libovolnou zeleninu a vaříme do měkka, trochu švestkových povidel (diabetici bez cukru) nebo jiného džemu, 2 lžíce chilli omáčky a trochu kuřecího vývaru. Přidáme nudle a znovu prohřejeme. (Přibližná energetická hodnota: 2300 kJ/570 kcal.)

Večeře:

Zapečené brambory s brokolicí a sýrem: Uvaříme (asi 150g) brambor a brokolice, dáme do zapékací misky, posypeme trochou strouhaného sýra (30% eidam), přidáme různé koření a bylinky (např. libeček, bazalku) a dáme zapéct do trouby (např. do zapékací misky - bez tuku). (Přibližná energetická hodnota: 1050 kJ/250 kcal.)


3. den:
 
Snídaně:
2 plátky tmavého chleba, nízkotučný sýr, 1 rajče

(Přibližná energetická hodnota: 1500 kJ/350 kcal.)

Oběd:

Kuřecí prsíčka s česnekem (150 g): Plátek kuřete okořeníme dle fantazie, přidáme rozdrcený česnek a opečeme na pánvi na 1 lžíci oleje. Podáváme s 1-2 vařenými bramborami s libečkem, zeleninovým salátem (150 g - rajčata, okurky, papriky se zálivkou z vinného octa a koření). (Přibližná energetická hodnota: 1550 kJ/370 kcal.)

Večeře:
Zelený salát s 1 nízkotučným jogurtem, 1 dalamánek s nízkotučným sýrem.

(Přibližná energetická hodnota: 1260 kJ/300 kcal.)

4. den:

Snídaně:

1 vařené vejce, 1-2 plátky celozrnného chleba, paprika.

(Přibližná energetická hodnota: 950 kJ/230 kcal.)

Oběd:

Zeleninové rizoto (150 g) např. s mrkví, hráškem, kukuřicí, s trochou strouhaného sýra.

(Přibližná energetická hodnota: 2400 kJ/560 kcal.)

Večeře:

Vepřový libový plátek na růžičkové kapustě: Asi 10ks růžičkové kapusty krátce ponoříme do vřelé slané vody, poté prudce zchladíme v ledové vodě. 100-150g vepřového libového masa (osolené a okořeněné) pečeme na 1 lžičce oleje, na pánvi se silným dnem nebo na fólii pro pečení bez tuku. Přidáme půlku nakrájené cibule a kapustičky. Jako přílohu podáváme 1-2 brambory (nebo 1 kopeček rýže). (Přibližná energetická hodnota: 2300 kJ/550 kcal.)

5. den:

Snídaně:

Chléb (1-2 plátky), kuřecí šunka (2-3 plátky), rajče.

(Přibližná energetická hodnota: 1100 kJ/260 kcal.)

Oběd: Čočkový salát: Uvaříme 150g čočky (předtím ji dáme na noc namočit, aby změkla a zbavila se nadýmavého účinku). Přimícháme najemno nakrájenou zeleninu: rajče, papriku, cibuli, nakládanou okurku. Přidáme indické koření, například kari, korkuma, koriandr. Jako zálivku použijeme kelímek nízkotučného jogurtu. K salátu servírujeme plátek celozrnného chleba s plátkem sýra Goudy (30%). (Přibližná energetická hodnota: 2800 kJ/680 kcal.)

Večeře:

Zapečená plněná brambora. Náplň: sýr Cottage,  smíchaný s 1 lžicí strouhaného sýra, rajčatový salát s octem a cibulí - plněnou uvařenou bramboru dáme zapéct do trouby.

(Přibližná energetická hodnota: 1380 kJ/330 kcal.)


6. den:

Snídaně:

Ovocné müsli (cca 50 g) s čerstvým ovocem a nízkotučným jogurtem (Vitalinea).

(Přibližná energetická hodnota: 1500 kJ/360 kcal.)

Oběd:

Kuřecí prsíčka s chilli omáčkou: Naklepeme řízek z kuřecích prsíček (150 g). Osolíme a okořeníme, opečeme na pánvi na 1 lžičce oleje (nebo grilujeme na roštu v grilu). Navrch přidáme chilli omáčku (dá se koupit). Jako přílohu volíme vařené brambory, dušenou zeleninu nebo zeleninový salát.

(Přibližná energetická hodnota: 1500 kJ/360 kcal.)

Večeře:

1 krajíc celozrnného chleba, vaječný salát: 1 natvrdo uvařené vejce, 2 lžíce bílého jogurtu, ledový salát nebo čínské zelí - vše nakrájíme, smícháme, posolíme.

(Přibližná energetická hodnota: 1500 kJ/360 kcal.)

7. den:

Snídaně:

1 dalamánek a tvarohovou pomazánkou z nízkotučného tvarohu (například s pažitkou či pórkem). Rajče, okurka.

(Přibližná energetická hodnota: 1230 kJ/290 kcal.)

Oběd:

Zapečená treska se zeleninou: Asi 150 g porci tresky vykostíme, okořeníme, dáme do zapékací misky, kterou předtím vymažeme 1 lžičkou oleje. Přidáme rajčata, papriku, cuketu, cibuli nakrájenou na plátky, a polijeme nízkotučným bílým jogurtem a posypeme asi 20 g sýra (30%). Do zapékací misky můžeme přidat i brambory (1-2) jako přílohu. (Přibližná energetická hodnota: 1580 kJ/380 kcal.)

Večeře:

Šopský salát: okurky, rajčata, paprika, pórek, balkánský sýr (40 g) rozpečená bageta.

(Přibližná energetická hodnota: 1300 kJ/310 kcal.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář