Jak se zdravě najíst v restauraci
V restauraci připravovaná jídla mají oproti domácí přípravě, kde si to můžete "ohlídat", velké množství přidaného tuku, často i velká část jídelního lístku je smažená, protože je to rychlé. Malý výběr čerstvé a vařené zeleniny se postupně zlepšuje, stále ale dost restaurací servíruje zeleninovou oblohu ze sterilované zeleniny, což není pro zdraví velký přínos. Výhodou jsou restaurace, kde grilují na lávovém grilu. Naprosto bez tuku a velmi chutně si doma neugrilujete, protože zpravidla tento gril nevlastníte. Výhrady bychom mohli mít i k nabídce nápojů. Stále je ještě dost restaurací, kde se na vás při objednávce neperlivé vody dívají jako na mimozemšťana, nebo ještě lépe, bez upozornění vám naservírují sodu nebo minerálku. A nyní pár pravidel, která vám usnadní výběr v restauraci nebo občerstvení: 1) všechny formy housek, baget a hamburgrů si dávejte bez sosů a majonéz. 2) snažte si vybrat z nabídky čerstvých zeleninových salátů, konzumujte je bez dresingů a zálivek (obsahují zpravidla víc kilojaulů, než celý salát). 3) polévky vynechávejte, ve většině restaurací jsou ochuceny bujóny, které obsahují glutamát sodný, konzervační látky, ochucovadla, umělá barviva. Tzv. zasmažené polévky bývají často nastaveny velkým množstvím jíšky (opět vysoký obsah tuku a bílé mouky a ještě spolu zkombinované). 4) maso si vybírejte libové - rybí, drůbeží, hovězí. Nejzdravější úpravou je vaření a grilování. 5) jako přílohu volte vařenou zeleninu, suché brambory, rýži, těstoviny. 6) vyhýbejte se omáčkám, různým masovým směsím a úpravám těstovin se smetanovými omáčkami - v těchto jídlech je vysoký obsah tuku, čili i jejich energetická hodnota je vysoká. Připravujte si je doma, kde dokážete obsah tuku snížit na minimum. 7) z dezertům lze doporučit ovoce, které ale v našich restauracích není obvyklé, takže i zde zůstanete odkázáni na své kuchařské umění. 8) jednou z možností, jak si nenarušit v restauraci zdravé stravování je jíst podle zásad dělené stravy. Tzn. jako předkrm zeleninový salát bez zálivky, hlavní chod - plátek masa s vařenou zeleninou a místo dezertu kávu bez cukru (mléko může být), k pití vodu, minerálku, čaj. Pokud nejste "masový typ" volte např. rýži se zeleninovým salátem (opět bez zálivky), jako dezert můžete mít ovoce, i kávu si můžete dát, tentokrát bez mléka, zato s cukrem. 9) vyhýbejte se jídlům, která obsahují uzeniny 10) k pití si objednejte vodu, minerálku nebo čaj. Výjimečně ligt nápoje, jsou sice nízkokalorické, ale obsahují velké množství chemických aditiv, aby byly poživatelné. Problematická jsou i některá umělá sladidla ( v USA  jsou některá na seznamu karcinogenních = rakovinotvorných látek). A nezbývá, než vám popřát i při stravování v restauraci - Dobrou chuť!
| |