Dieta z jednoho hrnce
Jaro klepe na dveře a vám se nepodařilo zatočit s kily, která se nastřádala v zimních měsících? Tak neváhejte, polévková dieta je pro vás to pravé!
Takto to určitě vyjde
Každé ráno se posilněte ovocným müsli s mlékem, nebo si dejte celozrnné pečivo s jogurtem. Oběd vždycky nahraďte jednou z našich hustých polévek. A když vás bude honit mlsná, hodí se čerstvé ovoce nebo čistý vývar se zeleninou, a to v takovém množství, kolik sníte. Žízeň haste neslazeným čajem, minerálkou nebo zředěnou šťávou z čerstvého ovoce.
PESTRÁ ZELENINOVÁ POLÉVKA
Potřebujete pro 4 osoby: 500 g brambor, 1,1 l zeleninového vývaru, 4 mrkve, 350 g zelených fazolek, 1 pór, 2 cibule, 2 lžíce másla, sůl, pepř, sladkou mletou papriku, 50 g uzené prorostlé slaniny
Příprava: Oloupané brambory nakrájejte na kostky, dejte do hrnce, zalijte 600 ml vývaru a vařte asi 18 minut. Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka. Oloupejte fazolky, omyjte je a rozpulte. Pór nakrájejte na kolečka, oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Vezměte další hrnec a ohřejte v něm máslo. Přidejte mrkev, pór, fazolky, cibuli a poduste. Vše zalijte 500 ml vývaru. Přidejte brambory i s vodou, ve které se vařily. Slaninu nakrájejte na kostky a přidejte do směsi. Vše povařte ještě asi 15 minut a podávejte.
FAZOLOVÁ POLÉVKA
Potřebujete pro 4 osoby: 200 g zelených fazolek, 1 konzervu fazolí (425 ml), půl konzervy (425 ml) kukuřice, 1 malou červenou chilli papričku, svazek tymiánu, malou cibuli, 2 stroužky česneku, 200 g klobásy, 2 lžičky olivového oleje, 1 konzervu loupaných rajčat (425 ml), cayenský pepř, sůl
Příprava: Zelené fazolky oloupejte, omyjte, nakrájejte na kousky a vařte v osolené vodě asi 12 minut. Kukuřici a fazole z konzervy nechte okapat. Chilli papričku zbavenou semínek nakrájejte nadrobno. Tymián opláchněte, nechte odkapat a oddělte lístky. Zelené fazolky slijte a nechte odkapat. Česnek a cibuli nakrájejte nadrobno. Z klobásy odstraňte slupku, podélně ji rozkrojte a nakrájejte na měsíčky. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm cibuli, klobásu, česnek, chilli papričku spolu s tymiánem. Přidejte rajčata, jemně je rozmačkejte a vše přiveďte k varu. Vmíchejte fazole a kukuřici a povařte ještě asi 5 minut. Přimíchejte zelené fazolky, osolte, přidejte cayenský pepř, ozdobte tymiánem a podávejte.
OSTRÁ GULÁŠOVÁ POLÉVKA
Potřebujete pro 4 osoby: 300 g libového vepřového masa, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 150 g brambor, 1 žlutou a 1 červenou papriku, 100 g žampionů, 2 lžíce oleje, 400 g rajčatového protlaku, 500 ml rajčatové šťávy, 300 ml vývaru, 2 lžičky gulášového koření, 1 lžičku ostré mleté papriky, 1 lžičku majoránky, čtvrt lžičky kmínu, sůl
Příprava: Maso nakrájejte na kostky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, česnek utřete se solí. Oloupané brambory a papriky nakrájejte na kostky. Očištěné žampiony nakrájejte na čtvrtky. V hrnci rozpalte olej a opečte na něm maso. Přidejte brambory a zeleninu a ještě krátce poduste. Potom zalijte rajčatovou šťávou a vývarem a přidejte rajčata. Hrnec přiklopte pokličkou a vařte ještě asi 30 minut. Polévku dochuťte kořením.
POLÉVKA SE ZELENINOU A MLETÝM MASEM
Potřebujete pro 4 osoby: 400 g brambor, 400 g mletého masa, 1 lžíci oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, zelenou chilli papričku, 50 g rajčatového protlaku, 750 ml vývaru, 3 žluté papriky, 1 lžičku kmínu, 1 lžíci nastrouhané citronové kůry, 1 lžíci majoránky, 1 lžíci mleté sladké papriky, 1 konzervu fazolí, sůl, pepř, cukr
Příprava: Oloupané brambory nakrájejte na větší kousky a vařte asi 12 minut. Mleté maso osmažte na oleji. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a přidejte k masu. Přimíchejte rajčatový protlak a zalijte vývarem. Papriky nakrájejte na plátky a přidejte do polévky. Smíchejte kmín, citronovou kůru, majoránku a mletou papriku a spolu s fazolemi a bramborami přidejte k masu a poduste ještě asi 10 minut. Polévku dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru.