Vegatariánské recepty
Vegatariánské receptyBramborové nočky se sýrovou omáčkou Předem uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, osolíme, přidáme mouku, vejce, prášek do pečiva a zpracujeme těsto. Z těsta utvoříme válečky, nakrájíme na cca třícentimetrové kousky, vidličkou každý váleček mírně přimáčkneme a uvaříme ve vroucí vodě jako knedlíky. Hotové nočky scedíme a uchováme v teple. Plísňový sýr nastrouháme, zamícháme do jogurtu a elektrickým šlehačem nebo metličkou vyšleháme do krému. Nočky servírujeme přelité sýrovou omáčkou a ozdobíme sekanou petrželkou, doplníme okurkovým salátem se sladkokyselou zálivkou. |
|
Zapečené brambory s jarní cibulkou, salát s ředkvičkami
Zeleninu omyjeme a očistíme. Brambory nakrájíme na plátky, dáme do tukem vymazané zapékací formy, posypeme na kroužky pokrájenou cibulkovou natí, drceným česnekem, majoránkou, sekanou petrželovou natí, obložíme šmakounem (nebo bílky) pokrájeným na tenké plátky, ochutíme solí, kmínem, pepřem a dáme péct do trouby. Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, dvě lžíce vody, rozšleháme, přelijeme přes brambory a necháme zapéct do zlatova. Salát natrháme na kousky, naservírujeme na misku, doplníme ředkvičkami nakrájenými na plátky a přelijeme zálivkou ušlehanou ze soli, octa, hořčice a sladidla. |
|
100 g červené čočky, Čočku uvaříme v troše vody do měkka a rozšleháme, dolijeme vodou a dále vaříme. V rozehřátém másle osmahneme česnek, přidáme kurkumu, sladkou papriku, pepř, garam masalu, nakrájená rajčata a lístky koriandru. Vše promícháme, vlijeme do polévky, osolíme a ještě chvíli povaříme. Bramborové placky se zelím 500 g uvařených brambor, Uvařené brambory oloupeme a prolisujeme. Přidáme mouku, nakrájenou cibuli, sůl a zpracujeme těsto. Rozkrojíme ho na několik větších kousků, které rozválíme na tenké placky. Placky smažíme na rozpáleném oleji, usmažené naplníme uvařeným zelím, přehneme a podáváme. Knedlíky z cukety
Cuketu nastrouháme na hrubo, osolíme, smícháme s moukou a škrobem, přidáme rohlíky nakrájené na kostičky a vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme knedlíky, které vaříme v osolené vodě 20 minut. V polovině doby varu knedlíky obrátíme. Uvařené knedlíky nakrájíme na plátky. Hodí se k dušené zelenině, můžeme je posypat osmaženou cibulí, sýrem nebo se zelím. Křenová omáčka
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou. Během varu přidáme část jemně nastrouhaného křenu a sůl. Uvařenou omáčku doplníme křenem, dochutíme solí a okyselíme octem. Zeleninová omáčka na nudle s cizrnou
Jemné orestujeme cibulku, mrkev a hrášek a s vývarem a solí dusíme. Když je zelenina měkká, přidáme najemno nakrájený pórek. Nakonec přidáme cizrnu a ochutíme. Barevný zeleninový salát
Nakrájenou zeleninu přelijeme jogurtem, který jsme ochutili bylinkovou solí a citrónovou šťávou. Okurkový salát s mátou
Okurky nakrájíme na kostky, osolíme a necháme odpočinout. V míse mícháme utřený česnek, jogurt, ocet, olej a fenykl. Okurky opláchneme studenou vodou, osušíme, přidáme ke směsi a promícháme. Sypeme nasekanou mátou. |
|