Kila dolů po velikonocích očistný jídelníček
Kila dolů po velikonocích - "očistný" jídelníček |
Zkuste se stravovat alespoň týden s převahou zeleniny, ovoce, popíjet bylinné čaje a naordinovat si občasnou procházku jarní přírodou.  Uvidíte, že vás možná opustí nějaký ten faldík, ale hlavně poleví vaše únava a tělo se dostane do příjemné harmonie. Tento jídelníček není vhodný k dlouhodobému dodržování, ideální je jeden týden. Dobré je začít ve dnech, kdy máte více volna a času na relaxaci, např. o víkendu. V průběhu týdne je velmi důležitý pitný režim. Pijte 2 - 3 litry denně. Nejlepší je čistá neperlivá voda, bylinkové čaje (čistící, pro posílení funkce jater a ledvin, povzbuzující ap.) Po celý týden se snažte vyhýbat stresu, hodně spát, zkuste si zacvičit jógu, zajít na masáž nebo do sauny. Sobota snídaně - 2 dcl čerstvé ovocné šťávy , mátový čaj svačina -2 dcl čerstvé zeleninové šťávy (např. rajčatové, mrkvové) oběd - zeleninový salát ochucený jarními bylinkami svačina - zeleninový vývar (scezený teplý vývar z různých druhů zeleniny) večeře - dušená zelenina s 1/2 lžičky rostl. oleje (olivový, sojový, lněný) večer: bylinková koupel nebo koupel s aromaesencí Neděle snídaně - šťáva z kysaného zelí nebo jiný přírodní projímavý prostředek svačina - miska ovocného pyré (ovoce rozmixované na kaši) oběd - vařené brambory s dušenou zeleninou 1,5 h po obědě si uvařte teplý bylinkový čaj (jaterní, postní), pomalu jej popíjejte. Na jaterní krajinu si můžete přiložit nahřívací láhev a minimálně hodinu odpočívejte svačina - strouhaná mrkev nebo okurka, sojový jogurt večeře - malá miska dušené rýže (nejlépe natural), brokolicový krém (rozmixovaná vařená brokolice, mořská sůl, čerstvé bylinky, pár kapek olivového oleje) Pondělí snídaně -  malá miska obilné kaše s ovocem (instantní obilná kaše rozdělaná vodou), bylinkový čaj svačina - mrkvový salát slazený sladem nebo medem oběd - grilovaná ryba, zeleninový salát svačina- ovocný salát s ořechy večeře - luštěninové jídlo (vařená čočka, fazole ap.) - malá miska Úterý snídaně - sojový nebo rýžový "jogurt", 1/2 banánu, 1 jablko svačina - 1 grep oběd - zeleninová polévka , malý zeleninový salát, 2 Knacke broty svačina - 2 dcl ovocno - zeleninové šťávy večeře - grilovaný losos, vařená brokolice Středa snídaně - malá miska ovocného salátu (směs nakrájeného ovoce s rozinkami, ev. ovesnými vločkami), svačina- 1/2 okurky, 1/2 papriky oběd - hrachová polévka svačina - malá miska čerstvého ovoce nebo zeleniny večeře - rýžový salát (malá miska rýže, okurka, paprika, mořská sůl) Čtvrtek snídaně - 1 Actimel, 2 rýžové chlebíčky, ovoce svačina - hroznové víno nebo jiné ovoce (asi 150 g) oběd - zeleninové "rizoto" (malá miska rýže, vařená zelenina, olivový olej, mořská sůl, ev. bylinky) svačina - salát (ledový salát, strouhaná mrkev, pomeranč, med, sluneč. a dýňová semínka) večeře - grilované libové maso nebo ryba, směs vařené zeleniny Pátek snídaně - ovocné musli, bio jogurt svačina - 2 dcl čerstvé pomerančové šťávy, 1 banán oběd - zeleninové rattatoule svačina - 2 rajčata, 2 Knacke nebo rýžové chlebíčky večeře - celozrnná bagetka s tvarohovou pomazánkou (tvaroh, lžíce nízkotučného jogurtu, mořská sůl), posypaná strouhanou mrkví a slunečnicovým semínkem |
Komentáře
Přehled komentářů
S příchodem teplých dnů s naprostou samozřejmostí měníme hrubé svetry za lehká trička a zimní boty za vzdušné sandálky. S jídlem to už tak samozřejmé není. Ani nám nenapadne, že tak, jak měníme svůj šatník, měli bychom změnit i jídelníček. Protože od toho, co jíme a pijeme, i jakým způsobem jídlo připravujeme, do velké míry záleží to, jak se cítíme. Zda nám je zima nebo teplo.
http://dobreazdrave.cz/idealni-potraviny-do-letnich-veder/
Opět jiný recept
(dobreazdrave.cz, 11. 11. 2012 18:22)